Uurtje factuurtje? Of kunnen we elkaar beter van dienst zijn?

In onze geldeconomie is het soms niet meer denkbaar dat goederen geruild kunnen worden voor andere goederen zonder de tussenkomst van geld. En dat  is met goede redenen; geld is een efficiënt middel om goederen op waarde in te kunnen schatten en deze zodoende af te zetten op de markt van vraag en aanbod. Een nieuwe vriendin kopen voor vijftig kamelen brengt daarnaast ook de nodige logistieke vraagstukken met zich mee, dus geld is zo verkeerd nog niet. Maar er zijn ook uitzonderingen!

“Don’t think money does everything or you are going to end up doing everything for money.”
Voltaire

Laten we het eens omdraaien. Juist omdat goederen een economische waarde kan dit tunnelvisie veroorzaken tussen ondernemers. Stel je wilt elkaar helpen en je hebt elkaars goederen/diensten nodig. Jij wilt product A van mij afnemen ter waarde van X, en ik verleen jou mijn diensten ter waarde van X. Als er een discrepentatie is in de economische waarde van de goederen en diensten dan zou je logischerwijs kunnen stellen dat één van ons bij moet lappen. Vervolgens waardeer je of dit voor jou aanvoelt als een eerlijke prijs en ga je wel of niet akkoord met de deal.

Als je niet akkoord gaat omdat het jouw inziens economisch te kostbaar is gaat de deal niet door. Maar deze waarde van de goederen of diensten heeft alléén de waarde van geld als maatstaf. En soms is dat zonde. Want wat zou er gebeuren als we geld ertussenuit zouden halen? Dan ruil je dus product A tegen product B of dienst A tegen dienst B. Zonder tussenkomst van geld. Je gaat niet meer na of deze deal economisch gezien in jou voordeel is maar je zult merken dat je gaat kijken naar andere factoren.

Zo zijn er een hoop factoren die een veel grotere rol gaan spelen dan voorheen. De gunfactor bijvoorbeeld; vind ik het eigenlijk leuk om de ander te helpen? En waar zou ik deze persoon het liefst mee van dienst zijn? Hoeveel tijd en moeite wil ik graag spenderen voor deze ruil? Enzovoorts. Ik was zelf vrij verbaasd toen ik voor het eerst actief 'ruilde' zonder tussenkomst van geld, juist omdat ik voorheen ook veel meer gefocust was op geld. En het was ergens heel bevrijdend om het anders te doen want juist dan merk je hoe krampachtig we bezig zijn met geld in het dagelijks leven. 

Nee, dit is geen oplossing voor alle facetten van de maatschappij en het dient ook zeker niet als alternatief voor ons economische systeem. Zie het als een leuke bewustwordingsoefening om jezelf even los te koppelen van je huidige denken en doen. Een iets andere kijk en een speelser perspectief op ondernemen en zakendoen. 

Het heeft mij al veel gebracht, waaronder wederzijdse waardering van mijn collega's en klanten en een sterkere band. Om af te sluiten met een paar leuke voorbeelden uit de praktijk: Dit jaar heb ik een nieuwe website ontwikkeld voor Tim en Leah van In Het Wilde Weg, twee ondernemers die samen een nieuw outdoor bedrijf startten. In ruil voor mijn diensten hebben ze een fantastische dag voor mij en mijn vrienden verzorgd;  een prachtige kanotocht door het Drentse landschap, samen koken op houtvuur met wild geplukte ingrediënten en als afsluiting een diner bij hen thuis. Dit alles was een complete verrassing voor me omdat ik ze hielp omdat ik dat leuk vond, ik verwachtte geen tegenprestatie. Juist die verrassing maakt werken op een alternatieve manier zo leuk.

Momenteel ben ik bezig om een nieuwe webshop te bouwen voor een meubelmaker, zonder de tussenkomst van geld. In ruil voor mijn diensten krijg ik straks een aantal unieke meubelstukken die met liefde en aandacht zijn gemaakt. Een super leuke deal waar we elkaar beide heel goed van dienst zijn.

Afsluitend moet ik denken aan een boek wat ik heb gelezen van Rutger Bregman:  Gratis geld voor iedereenWant wat verdienen we eigenlijk?

Leave a Comment